Ik werk als actuaris bij Willis Towers Watson. Willis Towers Watson is een wereldwijd adviesbureau voor ondernemingen. In Nederland adviseren wij diverse bedrijven, waaronder Shell, op het gebied van pensioenen. Alle bedrijven in Nederland moeten hun pensioenregeling aanpassen. Dat is nodig omdat de overheid de regelgeving verandert. Voortzetting van de huidige regeling is niet mogelijk. Aanpassing is vereist en daar help ik Shell bij.
Gedurende de periode dat je werkzaam was bij Shell heb je pensioen opgebouwd in een van de twee pensioenregelingen bij Shell. Vanwege de nieuwe wetgeving is verdere opbouw in de middelloon regeling – die ondergebracht is bij SSPF- niet meer mogelijk. In de toekomst zul je pensioen moeten opbouwen in een andere pensioenregeling. Dezelfde pensioenwetgeving biedt wel de mogelijkheid aan Shell om de middelloon pensioenen uit SSPF over te dragen naar die nieuwe pensioenregeling. Dat is aan de ene kant aantrekkelijk want SSPF heeft een dekkingsgraad van ongeveer 140%. Dat betekent dat er 40% overschot in het pensioenfonds zit en daar heb je profijt van op het moment dat je het overdraagt naar de nieuwe regeling omdat je pensioen daardoor waarschijnlijk omhoog gaat. De keerzijde is echter dat na overdracht van dat middelloon pensioen het pensioen niet langer gegarandeerd is. Als er een tekort mocht ontstaan in de toekomst dan zal Shell dat tekort niet aanvullen. Dus een van de vragen voor Shell is; dragen we de middelloon pensioenen wel of niet over naar de nieuwe pensioenregeling.
Bij de beantwoording van de vraag of invaren wel of niet verstandig is worden verschillende analyses gemaakt door Shell. Inhoudelijk ga ik niet op de analyses in. Wel kan ik iets zeggen over het proces. Ik heb meegekeken met de analyses en ik kan zeggen dat deze er goed uitzien. Als ik kijk naar de kwalitatieve analyses dan zijn die volledig. De diverse voor- en nadelen worden goed in kaart gebracht. Wat ik ook gezien heb is dat Shell deze ook bekijkt vanuit de verschillende gezichtspunten van alle belanghebbenden. En ook als ik kijk naar de cijfermatige analyses. Daarvoor maakt Shell gebruik van een rekenmodel van Ortec en dat is een goed model dat door veel bedrijven gebruikt wordt en dat aansluit op wat de markt doet en gebaseerd is op veronderstellingen die naar mijn mening realistisch zijn.
Dus ik heb alle vertrouwen dat Shell een goede analyse maakt of invaren wel of niet verstandig is. Ik wens Shell alle succes toe bij het maken van de juiste keuze.
Deze video is gemaakt voor de medewerkers die nu pensioen opbouwen in de SNPS-regeling. Zij zijn op of na 1 juli 2013 in dienst gekomen. In deze video leggen we uit wat de gevolgen kunnen zijn van de nieuwe Wet toekomst Pensioenen op de SNPS-regeling.
Het pensioenstelsel in Nederland gaat veranderen. Hoe het nieuwe stelsel eruit moet zien is omschreven in de Wet toekomst pensioenen. Ook wij zullen onze pensioenregelingen moeten veranderen. De veranderingen gaan met name over de toekomstige pensioenopbouw. In deze video leggen we uit wat de veranderingen voor jou kunnen zijn.
In de toekomst bouwt iedereen in Nederland een pensioen op in een premieregeling. De SNPS-regeling is al een premieregeling en we willen voor de toekomst dezelfde soort regeling houden. Toch zal deze regeling als gevolg van de nieuwe wet iets veranderen. In de nieuwe wet staat namelijk dat in principe iedere medewerker hetzelfde premiepercentage krijgt in plaats van een premiepercentage dat stijgt naarmate je ouder wordt zoals dat nu het geval is.
Maar in de nieuwe wet staat ook dat voor de huidige medewerkers het premiepercentage op basis van leeftijd mag worden voortgezet. Op dit moment bespreken we deze veranderingen met de Centrale Ondernemingsraad. Wat in ieder geval niet verandert, is dat we een goede pensioenregeling willen blijven aanbieden. Als we meer kunnen delen dan hoor je dat van ons.
Stel je voor, op dit moment worden alle SSPF-pensioenen uit 1 grote kan met koffie geschonken. Straks in het nieuwe stelsel hebben we niet meer samen 1 grote kan koffie waar we uit drinken maar hebben we allemaal afzonderlijk een eigen kopje koffie.
Maar wat gebeurt er nu met de koffie die nu in de kan zit? Die koffie wordt verdeeld over alle deelnemers. Hoe doen we dit? Allereerst krijgt iedereen een grote mok in plaats van een kopje. Er zit namelijk meer koffie in de kan dan er nodig is om alle kopjes te vullen. Als alle koffie verdeeld wordt dan krijgt iedereen er fors meer koffie bij in de mok.
Na het inschenken is de koffiekan leeg. Er valt niets meer te verdelen. Vanaf nu heb je jouw eigen mok met koffie. Het ene jaar zit er een slokje meer in omdat de beleggingsrendementen meevallen. Het andere jaar zit er een slokje minder in omdat de rendementen wat minder zijn. Maar we gaan ervan uit dat je uiteindelijk meer koffie in je mok hebt dan je daarvoor in je kopje zou hebben gehad.
Maar wat nu als we de koffie niet verdelen maar achterlaten in de kan? Dan blijft de koffie in de kan. Jouw koffie blijft daar staan voor jou en jouw deel wordt pas in jouw kopje geschonken als je met pensioen gaat. En als je nu al met pensioen bent dan verandert er niets voor jou. Ook dan komt jouw koffie uit de gezamenlijke kan. En zolang er voldoende koffie in de kan zit, krijg jij, net als nu, ieder jaar wat extra koffie uit de kan voor de inflatie.
Maar de huidige medewerkers, krijgen naast de koffie die al in de kan zit voor hen er ook een nieuw kopje bij. Dat nieuwe kopje staat voor de pensioenregeling die voor de toekomst voor alle medewerkers gaat gelden. Het nieuwe kopje is alleen van jou omdat je in de toekomst individueel pensioen gaat opbouwen. Vanaf dat moment wordt jouw eigen koffie in jouw eigen nieuwe kopje geschonken. De koffie in dat nieuwe kopje zal meebewegen met de beleggingsresultaten; het ene jaar wat meer, het andere jaar wat minder. Maar we denken dat het uiteindelijk leidt tot meer koffie in je nieuwe kopje.
In deze video hebben we op een simpele manier uitgelegd wat de keuzes zijn over het opgebouwde SSPF-pensioen. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan de uitgebreide uitlegvideo.
Deze video is een simpele weergave van hoe we om kunnen gaan met het opgebouwde pensioen.
Het pensioenstelsel in Nederland gaat veranderen. Hoe het nieuwe stelsel eruit moet zien is omschreven in de Wet toekomst pensioenen. Ook wij zullen onze pensioenregelingen moeten veranderen. De veranderingen gaan met name over de toekomstige pensioenopbouw, maar ook het pensioen dat je al hebt opgebouwd in SSPF kan veranderen. In deze video leggen we uit hoe we om kunnen gaan met het pensioen dat je al hebt opgebouwd.
In de nieuwe wet staat dat eigenlijk alle opgebouwde pensioenen moeten worden meegenomen naar de nieuwe regeling. Jouw pensioen bij SSPF dus ook. Dit wordt in de nieuwe wet ook wel ‘omzetten’ of ‘invaren’ genoemd.
Als het pensioen wordt ingevaren dan wordt de waarde omgerekend naar een pensioenkapitaal in de nieuwe regeling. Je raakt je opgebouwde pensioen dus niet kwijt; je hebt daarna je eigen pensioenpot die bestaat uit het pensioen dat je al hebt en vervolgens wordt verhoogd met het pensioen dat je in de toekomst gaat opbouwen. Het kapitaal in jouw pensioenpot beweegt mee met de beleggings-rendementen. Als het goed gaat met de beleggingen neemt dat kapitaal toe en als het minder goed gaat dan neemt het af. Je kunt straks zelf bepalen of je meer of minder risico wilt lopen.
Als de pensioenen worden ingevaren dan worden ook de buffers van het pensioenfonds verdeeld over alle deelnemers in de regeling. De buffers zijn het extra geld dat het pensioenfonds heeft gereserveerd, bovenop het geld dat nodig is om alle pensioenen te kunnen uitbetalen. De buffers kunnen op meerdere manieren worden verdeeld; in de vorm van een verhoging van je individuele pensioenpot, in 1x of juist verspreid over meerdere jaren, of in de vorm van nieuwe buffers. Zo word je gecompenseerd voor het feit dat je meer risico loopt en de premies in de nieuwe regeling wijzigen.
In de wet staat dat alle pensioenen moeten worden ingevaren in de nieuwe regeling. Wij mogen hier eigenlijk alleen vanaf wijken als het invaren onevenredig ongunstig is voor een bepaalde groep.
Als van deze uitzondering gebruik kan worden gemaakt dan laten we je opgebouwde pensioen achter. Het blijft dan staan in de huidige regeling van SSPF. Ook blijven de huidige regels dan gelden voor dat pensioen, inclusief de jaarlijkse verhoging en garantie van Shell. Maar je krijgt dan geen deel van de buffers. Als de pensioenen worden achtergelaten dan ga je alleen voor de toekomst pensioen opbouwen in de nieuwe regeling. Je hebt dan een pensioen bij SSPF en straks een nieuwe pensioenpot in de nieuwe regeling.
Als de pensioenen worden ingevaren, dan krijgen alle oud-medewerkers en gepensioneerden een persoonlijke pensioenpot. Deze pensioenpot wordt verhoogd met een deel vanuit de buffers van SSPF. De buffers zijn het extra geld dat het pensioenfonds heeft gereserveerd, boven op het geld dat nodig is
In deze video hebben we uitgelegd hoe we om kunnen gaan met het opgebouwde pensioen. We bespreken dit ook met de COR en het pensioenfonds als onderdeel van de gesprekken over de toekomst van ons pensioen. Ook VOEKS is hierbij betrokken omdat zij de gepensioneerden en oud-medewerkers van Shell vertegenwoordigen. Een belangrijke voorwaarde is dat er sprake moet zijn van een goede regeling voor iedereen. Zodra we meer over dit onderwerp kunnen delen dan hoor je dat van ons.
Mijn naam is Thijs Terwindt en sinds 1 november 2022 voorzitter van de centrale ondernemingsraad van shell in Nederland. Een van de allergrootste onderwerpen die op dit moment ons bezighoudt is de Wet Toekomst Pensioenen. De Centrale Ondernemingraad heeft inmiddels een klein team geformeerd om de besprekingen met Shell Nederland over het nieuwe pensioenstelsel en ook de transities daarnaartoe vorm te gaan geven in de komende maanden.
Thijs kun je ons wat meer vertellen over het proces en de tijdslijnen?
Ja, het proces is eigenlijk al een tijdje geleden gestart. We zijn al een jaar of anderhalf aan het voorsorteren op de Wet Toekomst Pensioenen. We hebben veel kennis gedeeld, Shell Nederland en de COR, zodat we goed voorbereid de uiteindelijke fase in zouden gaan. Nu is per 30 mei de wet ook aangenomen in de Eerste Kamer en gaan we echt praten over hoe gaat dat nieuwe pensioenstelsel er nu uitzien en hoe gaan we de transitie doen vanuit de verschillende fondsen naar het nieuwe pensioenstelsel. De COR heeft in dit geval niet alleen de belangen mee te wegen van de werknemers, en uiteraard ook van de werkgever, maar ook van de gepensioneerden en slapers. Dat is een vrij unieke positie want het gaat om een hele grote groep mensen met enorme belangen. En dat proces gaan we nu inrichten en dat gaat zeker tot het einde van het jaar duren, inclusief de normale consultatie en ook het hoorrecht van de gepensioneerden en de slapers zit daarin. Dus dat is ongeveer hoe het proces eruitziet.
Hartstikke mooi. En Thijs, hoe gaan jullie hier uiteindelijk naar kijken als COR?
Ja, we hebben in de voorbereidingen natuurlijk nagedacht over wat zijn nu eigenlijk alle belangen en wat zou nu de meetlat moeten zijn waarlangs je zo’n nieuw stelsel, de transitie en compensatie zou moeten leggen. En wat we daar heel belangrijk in vinden, en de wet schrijft dat ook voor, is dat het evenwichtig moet zijn. Dat betekent dus dat mensen, of groepen mensen, er niet echt zichtbaar op achteruit moeten gaan. Dat wordt nog een hele klus om dat uit te zoeken. Shell Nederland levert ook natuurlijk overzichten aan waarbij we inzicht kunnen krijgen over hoe dat gaat uitpakken voor de verschillende leeftijdsgroepen. Maar dat is wel een van de allerbelangrijkste elementen, die evenwichtigheid voor alle deelnemers.
Thijs, hoe kijk jij naar de samenwerking op dit moment?
De samenwerking met Shell Nederland is heel goed. Maar we werken ook samen met VOEKS. Dat is de vereniging van gepensioneerden en slapers. Die eigenlijk niet aan tafel zitten voor het vormgeven van het nieuwe pensioenstelsel maar wel volgens de wet een hoorrecht hebben. We hebben echter besloten om ze in een vroegtijdig stadium er al bij te betrekken. Dus we hebben samen met Shell Nederland al een aantal sessies gehad en in het najaar kunnen zij formeel hun commentaar geven op het voorstel.
Dank je wel.
Dit is een gezamenlijke website van Shell Nederland en de Nederlandse Shell Pensioenfondsen. Deze website is bedoeld om alle deelnemers te informeren over de wijzigingen in onze pensioenregeling als gevolg van de nieuwe wet ‘Wet toekomst pensioenen’. Je kunt geen rechten ontlenen aan deze website of aan inhoud op deze website. Je kunt alleen rechten ontlenen aan het voor jou geldende pensioenreglement.
Op onze website gebruiken wij cookies. Een cookie is een bestand op uw computer dat onthoudt wat u op onze website doet. Wij gebruiken deze cookies bijvoorbeeld om de website te verbeteren en (afhankelijk van de cookies die u accepteert) om te zien wat u op onze website doet en bekijkt.