EEN BERICHT VAN FRANS EVERTS WTP WIJZIGINGEN SHELL NEDERLAND
Beste VOEKS leden, Sinds 1 juli 2023 is de Wet toekomst pensioenen (Wtp) van kracht. Als gevolg van de Wtp moeten alle pensioenregelingen in Nederland veranderen. Ook de pensioenregelingen van Shell. SNPS voldoet al in grote mate aan de Wtp. Hierdoor zijn de gevolgen van deze transitie voor inactieve deelnemers (gepensioneerden en slapers) nauwelijks merkbaar. Voor SSPF is dat anders. Op 17 en 18 juli zijn daarom twee informatiebijeenkomsten georganiseerd over de beoogde transitie van SSPF. Voor het naluisteren van deze sessie – en ook andere relevante informatie – verwijs ik naar de website www. nieuwpensioenbijShell.nl. Graag maak ik van de gelegenheid gebruik om een paar van de belangrijkste boodschappen ook hier onder jullie aandacht te brengen.
SHELL PENSIOEN MOET OOK VERANDEREN
Al ruim 4 jaar wordt bij Shell Nederland intensief gewerkt aan de pensioentransitie om te zorgen voor een goed en evenwichtig voorstel, waarin de belangen van alle deelnemersgroepen gebalanceerd zijn meegenomen. Na intensief overleg met de Voeks Hoorrecht Commissie (VHC), de Centrale Ondernemingsraad (COR) en het Bestuur, alsook veel externe deskundigen, ligt er nu een goed voorstel bij de pensioenfondsen. De VHC heeft in een eerder stadium haar oordeel gegeven over de voorgestelde transitie van SSPF in het Hoorrecht-rapport. Dit oordeel heeft ertoe geleid dat Shell Nederland en de COR op belangrijke punten hun uiteindelijke plannen hebben aangepast. Wij weten dat er deelnemers zijn die liever zouden zien dat alles bij ‘het oude blijft’. Echter, niets doen is geen optie. De pensioenregelingen moeten hoe dan ook worden aangepast en dat zal gevolgen hebben voor de deelnemers. We mogen zeer tevreden zijn met het uiteindelijke voorstel, enerzijds omdat op evenwichtige manier rekening is gehouden met belangen van alle deelnemersgroepen inclusief gepensioneerden en zogeheten slapers, anderzijds omdat dat we de transitie zo goed mogelijk gebruiken om voor deelnemers de optimale kansen te benutten: een hoger verwacht pensioen inclusief een gedegen bescherming tegen risico’s. En nogmaals, niets doen is wettelijk geen optie!
WAT IS DE BEOOGDE VERANDERING IN HET KORT EN WAAROM ZORGT DAT VOOR EEN HOGER VERWACHT PENSIOEN?
We gaan volgens de huidige planning per 1 januari 2027 over naar een flexibele premieregeling waarbij iedere deelnemer zijn eigen pensioenpot heeft en waarin je straks meer individuele keuzes kunt maken. Welke keuzes je kunt maken (bijvoorbeeld met betrekking tot beleggingen) zal mede worden bepaald door het pensioenfonds als onderdeel van het implementatieproces. De opgebouwde en ingegane ouderdoms- en nabestaandenpensioenen worden omgezet naar deze nieuwe regeling. Dat wordt invaren genoemd. De ontwikkeling van dit pensioenvermogen wordt bepaald door rendementen uit beleggingen. Er zijn twee redenen waarom dit zorgt voor een hoger verwacht pensioen: – de aanwezige buffers (op dit moment ca EUR 7 miljard) worden voor het overgrote deel toebedeeld aan alle deelnemers. Dit leidt tot een directe verhoging van het pensioen; en – de fiscale regels van het nieuwe stelsel bij invaren zijn beduidend gunstiger dan als niet zou worden ingevaren. Dit komt doordat de beleggingsrendementen volledig ten goede komen aan de deelnemers en indexatie niet meer beperkt is tot maximaal de prijsinflatie. Bovendien zijn er – mede op aangeven van zorgen van gepensioneerden door de VHC – afspraken gemaakt om risico’s te beperken: 1. Er is afgesproken dat de werkgever een aanzienlijke financiële bijdrage zal doen voor het vervallen van de sponsorgarantie. De hoogte is afhankelijk van de dekkingsgraad bij invaren; bij een lage dekkingsgraad zal de bijdrage hoger zijn en andersom. 2. Onzekerheid wordt verder beperkt door te werken met een hoge minimale invaardekkingsgraad bij SSPF van 125%. Daaronder wordt in principe niet ingevaren en blijft de sponsorgarantie van kracht. Er zal dus VOEKSNIEUWS | NR. 9 SEPTEMBER 2024 niet koste wat het kost worden ingevaren, maar alleen wanneer invaren naar verwachting gunstig is voor de pensioenen van de deelnemers. 3. Voor gepensioneerden en werknemers die de komende jaren met pensioen gaan, is afgesproken om vanuit de buffers een risicodelingsreserve te vormen. Als het economisch (veel) slechter gaat, zal deze risicodelingsreserve worden ingezet om kortingen (op het initieel verhoogde pensioen wegens het uitdelen van de buffers) te voorkomen. Hiermee wordt de kans op kortingen aanzienlijk verminderd. 4. De beleggingsrendementen worden over meerdere jaren gespreid, wat de pensioenen stabieler maakt. 5. Naast de wettelijke mogelijkheid om een vast pensioen in te kopen bij een externe pensioenverzekeraar is de wens om een defensief risicoprofiel voor gepensioneerden aan te bieden kenbaar gemaakt aan het pensioenfonds. Hiermee hebben we een goede, evenwichtige transitie vormgegeven voor alle deelnemersgroepen met in de basis een hoger verwacht pensioen waarbij tevens mogelijke risico’s kunnen worden beperkt.
HOE VERDER?
Het is de wens van Shell Nederland en de COR om de nieuwe pensioenregeling voor SSPF per 1 januari 2027 in te voeren. Voor SNPS is het de wens om de nieuwe pensioenregeling per 1 januari 2026 in te voeren. Dat betekent dat de pensioenovereenkomsten met deelnemers per 1 januari 2027, respectievelijk 1 januari 2026, zullen worden gewijzigd. Tot dat moment moet er nog veel worden gedaan. Allereerst zullen de pensioenfondsen de transitieplannen nu gaan beoordelen. De volledige transitieplannen zijn op 1 juli 2024 voorgelegd aan SSPF en SNPS. Beide fondsen hebben nu een aantal maanden de tijd om de nieuwe regeling en de overgangsmaatregelen te toetsen op onder andere evenwichtigheid en uitvoerbaarheid. Binnenkort ontvangen jullie een korte brochure met verdere toelichting. Jullie zullen uiteraard verder op de hoogte worden gehouden van relevante ontwikkelingen. De precieze individuele impact zal nog een poos duren en pas rondom implementatie (waarschijnlijk eind 2026, respectievelijk eind 2025) beschikbaar zijn. Wil je meer weten of de informatiebijeenkomst naluisteren? Ga dan naar www.nieuwpensioenbijshell.nl. meer informatie en toelichtende video’s.
Met vriendelijke groeten,
Frans Everts President Directeur Shell Nederland